Вона любить жити в кислому середовищі шлунка. Жодна інша бактерія не може так довго перебувати в кислому середовищі. А Helicobacter pylori поступово посилює секрецію соляної кислоти й водночас знижує опірність слизової оболонки, спричиняючи її запалення.
Хелікобактер “заривається” в клітинні стінки шлунка, живиться захисним слизом і таким чином “рятує” себе від кислоти, – розповідає гастроентеролог. – Уже доведено, що це канцероген першого типу. Ці бактерії призводять не тільки до гастритів, ерозій і виразок, а й навіть до раку шлунка.
Нині встановлено антихелікобактерну активність різних харчових продуктів: пробіотиків, броколі, чорниці, чорної смородини, різноманітних рослинних олій, меду, чаю.