Здебільшого раціон жителя 17 століття являв собою: каші, овочі, фрукти, коренеплоди. Для цього періоду характерним меню була каша, яку варили з гречаної, рисової та інших круп, м’ясо, одержуване за допомогою ведення власного придворного господарства.
Що стосується м’яса, його їли досить часто, але дичина (і право на полювання) було привілеєм знаті. Утім, дичиною вважалися і ворони, і орли, і бобри, і ховрахи. Селяни та ремісники їли яловичину, свинину, баранину, курятину та конину. М’ясні страви подавали з соусами, рецептів яких існувала величезна кількість.
Ячмінь, овес і жито входили до раціону бідних верств населення, тоді як пшениця була привілеєм вищого стану. Однак хліб, вівсянка, каша та макаронні вироби входили в раціон усіх станів.