Маскарпоне – зроблений із вершків, це вершковий сир, із прісним смаком, він не може за визначенням бути крем-чиз. Сирний сир, або крем-чиз (це практично друга назва такого сиру) має солонуватий смак і більш об’ємний склад.
Крем-чиз. М’якими вершковими сирами, злегка схожими на сир, часто вдається замінити маскарпоне без шкоди для смаку страви.
Відповідно, вершковий сир – це продукт, який зробили з вершків. Якщо філадельфія – це сирний сир, то маскарпоне можна вважати вершковим, бо виробляють його шляхом згортання пастеризованих вершків.
Для приготування крему нам потрібні саме сирні вершкові сири. Плавлені тут не підійдуть. Найпопулярнішими серед них є Філадельфія, Маскарпоне, Альметте і в нашому регіоні польський вершковий сир Лачати. З усіх цих сирів виходить прекрасний крем-чиз.