Лактобактерії беруть участь у імунному захисті організму, активно борються з патогенами, беруть участь у процесах секреції та ліпідному обміні, протистоять алергічним реакціям. Вони набагато активніші, ніж біфідобактерії.
У яких продуктах містяться лактобактерії?
- йогурт, кефір та інші види ферментованого молока;
- деякі сири (пармезан, моцарелла, ементаль, камамбер, рікотта);
- зелені столові оливки;
- солоні огірки;
- квашена капуста;
- закваска для випікання хліба;
- ферментовані ковбаси та салямі;
Лактобактерії пригнічують у кишечнику зростання гнильних та умовно-патогенних мікроорганізмів (УПМ) за рахунок здатності утворювати такі речовини, як молочна кислота, лізоцим, бактеріоцини (лактоцини B, F, J, M, лактобревін, плантарицин та ін.).