Пити ракію прийнято зі спеціальних невеликих чарок маленькими порціями максимум по 50 мл. Кожен ковток слід негайно закусувати, для цього підійдуть в'ялене м'ясо, різноманітні сири та соління, але найкраще – традиційний шопський салат.
Раки можна пити і нерозбавленим, але тоді його рекомендується заздалегідь охолодити. У цьому випадку рак зазвичай негайно запивають водою – на один ковток раки має припадати не менше одного ковтка води.
Як правило, напій не вживають у чистому вигляді, а змішують із звичайною або мінеральною водою. Саме так, із звичайною водою. Самі турки дуже трепетно ставляться до напою, в жодному поважаючому себе готелі, в жодному бармен, що поважає себе, ніколи не змішає вам. раки із соком.
Раки п'ють, розбавляючи крижаною водою. Часто – зі спеціальних склянок із підставкою, в яку опускається лід. Без охолодження смак здається нудотним і … просто неможливим.