Зіра – це пряність, схожа на кмин, але більш гостра і насичена. Її часто додають у плов, смажені та тушковані м’ясні страви, овочеве рагу, випічку, запечену картоплю, мариновані овочі. Зіру (кумин) можна замінити на кмин, перець чилі, коріандр і каррі. Спеція зберігається не довше 1 року.
Ні, кмин, до якого звикли ми на теренах російсько-українського простору, і кумин – це дві різні спеції, які дуже схожі зовні, бо належать до одного сімейства, але на смак і за своїми властивостями вони абсолютно різні.
Головна відмінність зіри від кмину – аромат і смак. У кмину він більш пряний і цитрусовий, у зіри – гіркуватий з горіховим відтінком. Зіра і кмин добре поєднуються між собою. Їх можна замінити на перець чилі, каррі або коріандр.