Як виявилося, запах, який дає шашлик на мангалі, – запах вітаміну В1, і лікарі не спростовують цей факт. Вітамін В1 дає настрій, покращує роботу мозку і навіть уповільнює процес старіння. Александ Дюма спробував уперше страву шашлику на Кавказі, і йому вона дуже сподобалася.
Смаку й аромату шашликам надають не тільки продукти розкладання амінокислот, цукрів і жирів, а й продукти горіння вугілля. Серед них варто виділити сирингол і гваякол – вони утворюються під час розпаду лігніну, сполучної речовини для молекул целюлози в деревині. Ці речовини надають шашлику характерного запаху диму.
Підпалити в духовці Димного аромату шашлику може додати не тільки м’ясо, а й овочі. Вибирати потрібно овочі з тонкою шкіркою (баклажан, перець, цибуля), яка швидко підгорить у духовці й передасть аромат горіння м’якоті. Жар духовки має бути досить сильним – градусів 220-240.
вітаміну В1 Запах, що виходить від шашлику, який підсмажується на мангалі, – це запах вітаміну В1. Принаймні, так кажуть гурмани. А лікарі їм особливо не заперечують і ще додають, що властивості вітаміну В1 дуже цінні. Він покращує роботу мозку, нормалізує настрій, уповільнює процеси старіння і навіть зменшує зубний біль.