У Китаї, Японії, Індії лотос використовують як харчову рослину, оскільки він має високу поживність і легко засвоюється. У їжу йдуть кореневища і насіння.
Квітки лотоса та їхні тичинки найчастіше додають до чаю для надання ніжного приємного аромату. Кореневища лотоса їдять практично в будь-якому вигляді: їх смажать, варять, сушать. Кореневища цієї водяної лілії східноазіатського походження часто застосовуються в китайській і японській кухні.
Кореневища лотоса їдять практично в будь-якому вигляді: їх смажать, варять, сушать. З них роблять борошно для коржів, а зацукровані шматочки за смаком схожі на мармелад і є популярним десертом у Китаї. Їх можна їсти практично в сирому вигляді. Корінь лотоса являє собою бульбу або підводний держак.
Кореневище лотоса вважається делікатесом. Його хрустка пружна м’якоть із волокнистою структурою має солодкуватий смак. Дехто порівнює його смак із кокосовим горіхом, але з пікантною ноткою.