Ристрето міцніше за еспресо? Ристрето багато в чому схожий на еспресо, але його готують трохи інакше. Для приготування еспресо використовується 30 мл води, а для ристрето – лише 15 мл. Приготований у такий спосіб напій містить майже всі ефірні олії та аромати, що й еспресо, але має повніший і міцніший смак.
Ристрето виходить більш концентрованим за смаком. За умови використання однакового зерна, кількості кави й температури води він завжди буде більш кислотним і менш гірким, ніж еспресо або лунго.
Кофеїну в лунго більше, ніж в еспресо та ристрето, час екстракції – до 1 хвилини, чим пояснюється збільшена гіркота. Якщо хочете зранку підбадьоритися – обирайте лунго.
Насправді в перші 15 секунд екстракції кави в ристрето потрапляють кавові ефірні олії, що створюють насичений смак і аромат кави, а кофеїн починає активно виділятися пізніше. Тому в порції ристрето вміст кофеїну навіть нижчий, ніж у порції еспресо.