Шампанське заведено вживати як аперитив, саме по собі, або ж із максимально легкими закусками…. Франчакорта за смаком найближче до французького шампанського і добре поєднується з легкими, ніжними стравами:
- білою рибою,
- морепродуктами,
- сирами,
- пастою під вершковим соусом,
- устрицями.
Шампанське п’ють охолодженим, але не кидають кубики льоду прямо в келих. Краще наповніть льодом спеціальне відерце (навпіл із водою) і помістіть туди пляшку. Через 15-20 хвилин напій охолоне до +6-15 °C і його можна буде подавати.
До напівсолодкого шампанського можна подати :
- пісочне або сирне печиво;
- фрукти та ягоди (груші, полуниця, ананас, персики);
- полуничні, шоколадні та горіхові десерти (в ідеалі – на вершковій основі);
- помірно солоний або солодкий мигдаль;
- червона риба (у вигляді канапе або як начинка для тостів, тарталеток і канапе).