Наприклад, на упаковці швейцарського сиру “Тільзітер” вказується 50%. Якщо ж відняти від загального обсягу продукту воду, то сухої речовини вийде приблизно 65 грамів. А вже в них близько 32,5 грамів припадає на жири. У маркуванні сиру “Гауда” ми можемо побачити 45% жирності, масова частка жиру – 27 грамів .Jun 1, 2021
Насправді цифри на пачці завжди вказують відсотковий вміст жиру в сухій речовині. Так, якщо вказано, що жирність сиру 50 %, то це означає, що в 100 г його міститься 32,5 г жиру (у сирі цього виду на 100 г ваги зазвичай припадає 65 г сухої речовини, 50 % якої і складе 32,5 г).
50 відсотків У сирів нормальної жирності (40-50 відсотків) зазвичай щільна консистенція і виражений смак, сири з високим вмістом жиру м’які, дуже смачні і легко, немов масло, мажуться на хліб, а ось нежирні сорти, як правило, не надто смачні, хоча і у них є свої шанувальники.
Багато хто любить ці сири за легкий смак і ніжну консистенцію, адже, як правило, це м’які сорти. Дієтичним сиром вважається добре відомий сорт “Чечіл”, “Гаудетте”, “Адигейський”. Є в списку і ніжна “Фета”, “Рікотта”, “Viola”, знайомий з дитинства Зернистий сир, соєвий “Тофу”.