Залити водою кімнатної температури так, щоб вона повністю покривала чорнослив. Накрити харчовою плівкою і залишити на 2-3 години. Вийняти чорнослив із води. Чорнослив готовий до роботи.
Правильний спосіб підготовки цього сухофрукта матиме такий вигляд: плоди замочуються у воді кімнатної температури приблизно на півгодини, а потім ретельно промиваються під краном. Після цього їх можна сміливо їсти або використовувати в кулінарії. Перед вживанням чорнослив потрібно замочувати в прохолодній воді.
Для послаблювального ефекту чорнослив можна вживати в сирому вигляді, додавати в продукти та страви, робити відвари, компоти й настої. Для цілеспрямованого отримання проносного ефекту сухофрукт додають у раціон, починаючи з 5 ягід на добу.