Незрілі, зелені папайї очищають ножем і нарізають невеликими шматочками. Зелені папайї дуже смачні як у вареному, так і в сирому вигляді. У незрілому стані їх можна дуже добре приготувати у вигляді салату, натерти їх на дрібній тертці або нарізати тонкими смужками.
Стигла папайя, як і більшість інших фруктів, злегка пружна на дотик: не надто м’яка, але й не дубова. Шкірочка має бути помаранчевою, іноді з жовтими і рожевими ділянками, але без великих зелених плям і без слідів гниття. Є й зелені сорти папайї. Їх потрібно вибирати, несильно натискаючи на плід пальцем.
У сік недостиглої папайї входять отруйні речовини, які можуть спричинити сильну алергію, інтоксикацію організму, розлад травного тракту. Тому потрібно їсти тільки стиглі фрукти. Щоб відрізнити незрілу папайю, зверніть увагу на сік: якщо він – білий, а не прозорий, фрукт не можна вживати в їжу.