Якщо олія все ж таки запалала, негайно вимкніть плиту. Саме полум’я накрийте металевою кришкою або деком. Ніколи не намагайтеся гасити олію водою. Якщо пожежа, що виникла, вийде з-під контролю, виведіть членів сім’ї з дому та викличте пожежників.
Якщо на вашій кухні спалахнула масляна пожежа, найперше, що потрібно зробити – вимкнути плиту. Якщо час дозволяє, спочатку надіньте рукавиці, щоб кипляча олія не обпекла шкіру рук. Потім накрийте сковороду або каструлю кришкою (але не скляною!). Також можна накрити палаючий посуд залізним листом.
Як загасити пожежу Накривши каструлю або сковорідку листом і вимкнувши плиту, ви зможете самостійно загасити полум’я. Не здумайте використовувати з цією метою скляну кришку! Полум’я можна посипати харчовою содою, яка також призводить до поглинання кисню. Але це допомагає тільки з невеликими загоряннями.
Дійте дуже швидко:
- Вимикайте плиту
- Накрийте сковороду металевою кришкою – так ви позбавите вогонь доступу до кисню. …
- Як альтернатива – засипте вогонь харчовою содою, але майте на увазі, що такий спосіб працює тільки з невеликим загорянням
- Найнадійніший спосіб – мати під рукою вогнегасник.