Але викидати позеленілу картоплю необов’язково – є способи, що дають змогу знизити дію токсинів або позбутися їх. Перш за все можна просто під час чищення обрізати по максимуму ті ділянки, де є зелені плями. А якщо картопля проросла, то вічка з паростками теж потрібно вирізати із запасом.
Соланін – це нестійка речовина, у процесі варіння вона руйнується. Тому, якщо в картоплі трохи зазеленів бочок, то цю частину можна відрізати, а овоч зварити: не запекти чи посмажити, а саме зварити, щоб у процесі термічної обробки соланін перейшов у рідкий стан і разом з окропом злився.
Як “знешкодити” соланін? Концентрація соланіну може підвищуватися, наприклад, у картоплі, що перезимувала. З часом шкірка стає товстішою і вміст речовини підвищується. Тому зі старої картоплі краще зрізати шкірку ґрунтовно, знімаючи разом із нею верхній шар бульби.