Збалансоване, гармонійне вино. Рівень алкоголю, кислотність, солодкість, терпкість і аромат тут доповнюють один одного, жоден із компонентів не вибивається. Іноді кажуть “округлий післясмак” – тобто гладкий, однорідний, без шорсткостей .Feb 12, 2021
Чим склянистіший колір і тонші його відтінки, тим краще вино . Принюхайтеся один раз, потім покрутіть вино в келиху і принюхайтеся знову. Що сильніше отримане враження, то інтенсивніший аромат або букет. Тонкі, зрілі вина потрібно покрутити, перш ніж вони дадуть скільки-небудь сильний запах.
Перше для оцінки – прозорість, друге – колір, третє – консистенція і четверте – “гра”, але тільки для ігристих вин. Прозорість – вино має бути чистим і прозорим, без суспензій, осаду (якщо він не є припустимим для вина даного типу), залишкової ігристості в тихих червоних або витриманих білих винах.
Тональність кольору залежить від присутніх пігментів, а також від кислотності, pH і стадії окислення поліфенолів. Залежно від використовуваного сорту, тональність кольору допомагає нам визначити, на якій стадії еволюції перебуває вино.