Перетравлюваність корму дає інформацію про те, яка частина корму може бути фактично використана коровою. Поживна цінність, виражена в показниках VEM (кормова одиниця – молоко), DVE (протеїн, що засвоюється в кишечнику), і OEB (баланс розщеплюваного протеїну), залежить безпосередньо від способу засвоюваності корму.
ПЕРЕВАРЮВАНІСТЬ КОРМУ, властивість поживних речовин корму переходити під впливом травних соків у розчинний стан і ставати доступними для всмоктування стінками кишківника.
що впливають на перетравність кормів
- Вид тварини. Перетравлюваність одного і того ж корму у різних видів тварин різна, що визначається особливостями анатомо-фізіологічної будови органів травлення. …
- Порода. …
- Вік тварин. …
- Індивідуальні особливості тварини. …
- Фізичне навантаження.
Коефіцієнт перетравності визначають за формулою: КП = а – в / а × 100, де а – кількість спожитої поживної речовини, в – кількість виділеної поживної речовини.