Зміст:
Коли ми готуємо яйця, часто зустрічаємося з вибором: чи є нам білок чи жовток? Обидва ці компоненти мають свої переваги і можуть принести користь нашому організму. У цій статті ми розглянемо, чим відрізняються білки та жовтки і який з них краще включати до свого раціону для досягнення оптимальної користі для здоров'я.
Білок – це один із основних харчових компонентів, необхідних нашому організму для підтримки життєдіяльності та зростання клітин. Білки містять амінокислоти, які є "цеглинками" для створення нових клітин. Білки також беруть участь у багатьох біохімічних процесах організму, таких як утворення гормонів, ферментів та антитіл.
Жовток – це насичене джерело жирів та холестерину, яке є важливим для правильного функціонування нашого організму. Жовток містить вітаміни A, D, E та K, а також важливі мінерали, такі як залізо та цинк. Присутність жовтка в їжі також додає більш насиченого смаку і більш щільної текстури.
Білок | Жовток | |
---|---|---|
Походження | Міститься у білку яйця | Міститься у жовтку яйця |
Вітаміни | Містить вітаміни В1, В2, В6, В12, D | Містить вітаміни D, E, К, В6 |
Мінерали | Містить калій, магній, фосфор, залізо | Містить кальцій, фосфор, цинк, залізо |
Жири | Містить менше жирів | Містить більше жирів |
Холестерин | Містить менше холестерину | Містить більше холестерину |
Амінокислоти | Містить усі необхідні амінокислоти | Містить усі необхідні амінокислоти |
Калорійність | Менше калорій | Більше калорій |
Користь для організму | Допомагає відновленню м'язів, росту волосся та нігтів | Корисний для здоров'я очей, печінки та серця |
Ви здивуєтеся, але у жовтку міститься більше білка, ніж у білку – Він складається з нього на 16%. У ньому значно більше жирів, але й набагато більше вітамінів. 52% жовтка — вода, тому він трохи калорійніший за білок: на 100 грамів припадає 55 калорій. Ще 28% – жири, серед яких – корисні фосфоліпіди.29 Бер. 2023 нар.
Що краще з'їсти білок чи жовток?
У яєчному жовтку більше протеїнів ніж у білку. Це потужне джерело вітамінів та мінералів. Багатий на залізо, калій і магній, яєчний жовток необхідний для здоров'я головного мозку. Яєчний жовток також захищає здоров'я серця, знижує ризик інсульту, корисний для кісток, головного мозку, печінки, серця та нервової системи.
Чому не рекомендують їсти жовток?
У них багато насичених жирів. До 2 г на один жовток — досить велика кількість. Насичені жири дійсно можуть призвести до захворювань серцево-судинної системи та збільшення ваги.. Тому ВООЗ рекомендує не зловживати ними.
Чому потрібно їсти білок без жовтка?
Якщо говорити про жовток, то бажання відмовитись від нього багато в чому пов'язане з тим, що він тривалий час вважався причиною підвищеного холестерину. Прагнення вживати тільки білок пояснюється тим, що віддають перевагу спортсменам, які нарощують м'язову масу.. Кеш
Чи можна їсти білок без жовтка?
Більшість дієт рекомендує включити до раціону саме яєчний білок, виключаючи з нього жовток. Можливо, тому, багато хто з нас помилково припускають, що білок корисніший. Яєчний білок дійсно менш калорійний, ніж жовток, оскільки більш ніж 80% складається з води. Але вітамінів у його складі також значно менше. Кеш