До групи пеніцилінів входять природні сполуки, що продукуються різними видами цвілевого гриба Penicillium, і низка напівсинтетичних. Пеніциліни (як і інші бета-лактами) чинять бактерицидну дію на мікроорганізми.
Напівсинтетичні:
- Оксацилін, амінопеніциліни Ампіцилін
- Амоксицилін карбоксипеніциліни Карбеніцилін
- Тикарцилін уреїдопеніциліни Азлоцилін
- Піперацилін інгібіторозахищені пеніциліни Амоксицилін/клавуланат
Природним продуцентом пеніцилінів є гриби роду Penicillium, найактивніший із природних пеніцилінів – бензилпеніцилін, який застосовують із кінця 1940-х років. Головним компонентом усіх пеніцилінів слугує 6-АПК (6-амінопеніциланова кислота), що складається з β-лактаму і тіазолідинового кільця.
Інгібіторозахищені пеніциліни застосовують для лікування інфекцій різної локалізації та для періопераційної профілактики в абдомінальній хірургії. До інгібіторозахищених пеніцилінів належать амоксицилін/клавуланат, ампіцилін/сульбактам, амоксицилін/сульбактам, піперацилін/тазобактам, тикарцилін/клавуланат.