Ягоди жимолості досить кислуваті, тому співвідношення цукор/ягоди 1 до 1. Зважити ягоди та цукру відміряти стільки ж. Ретельно розмішати. Пробити ягоди блендером до пюре.
зміст цукру: у плодах жимолості 6-8% цукрів (вуглеводів)
Відношення маси ягід до маси цукру одно 1/1,5 = 2/3. Це звичайний дріб. Щоб зварити варення з 3 кг ягід потрібно взяти 3 рази то кількість цукру, яке беруть на 1 кг ягід. 3*1,5 = 4,5 кг цукру.
У варення або поряд вже міститься цукорприблизно 0,5 кг на 1 літр вареннятак що в принципі можна обійтися і без цукру але при цьому переганяючи таку брагу на виході ми отримаємо на 30% менше від готового самогону.