При окисненні 1 г жиру в організмі виділяється 9,3 ккал; 1 г вуглеводів – 4,1 ккал тепла та 1 г білка – 4,1 ккал. Якщо їжа, наприклад, містить 400 г вуглеводів, людина може отримати 1600 ккал.
4,1 ккал Вуглеводи є основним джерелом енергії в організмі. При окислення 1 г вуглеводів (Глюкози) виділяється 17,2 кДж (4,1 ккал) енергії.
При розщепленні 1 г жиру виділяється 38,9 кДж енергії. Білки і вуглеводи мають приблизно однакову енергетичну цінність. При розщепленні 1 г білків або глюкози виділяється 17,6 кДж енергії.
Відповідь: 38,9 кДж. При розпаді органічних речовин найбільшу енергетичну цінність має жир.