При нагріванні препарат виділяє характерний неприємний запах. Калина дуже смачна та корисна. Тому господині продовжують готувати цю ягоду, використовуючи різні способи зменшення запаху. Парають калину для пирогів, для приготування варення та для тривалого зберігання.
Щоб зробити калину менш гіркою і при цьому зберегти в ній усі вітаміни, свіжі або заморожені ягоди протирають із цукром (або з медом) у співвідношенні 1:1. 4. Видалити з ягід гіркий присмак можна так: занурити ягоди на 6-7 хвилин у киплячу воду. ні у якому разі не доводити самі ягоди до кип'ятіння!).
Щоб позбутися неприємного запаху калинипотрібно відмовити від її теплової обробки. У чай калину можна класти сирої, а для тривалого зберігання готувати "сире варення", як із чорної смородини.