Фортеця, Спиртуозність – кількість спирту в рідині. Нормальним показником для браги вважається 12%. Деякі види дріжджів можуть підвищити цей показник максимум до 14-16%. Щільність, цукристість – кількість цукру в рідині.
Щоб визначити готовність брагидостатньо піднести до поверхні запалений сірник. Якщо вона горітиме, значить, бродіння припинилося і можна приступати до перегонки. Згасання сірника свідчить про те, що бродіння ще продовжується.
Фортеця браги:
- 0° Необхідно долити води:
- 0 літрів води Увага! Враховуйте толерантність (концентрацію спирту в бразі, коли дріжджі гинуть) свого штаму дріжджів! Більшість штамів цей показник вбирається у 16%. Формула для обчислення: R1 = A×64/B. R2 = B-A×0.615. A – вага цукру;