Найбагатшим варіантом і при цьому легким для запам'ятовування буде така пропорція: 10 гр кава – 100 мл води. Однак, варто відзначити, що Американська Асоціація Спешелті Кава, SCAA рекомендує дотримуватись іншої пропорції: 10 гр кава – 170 мл води.
У середньому на порцію натурального кава йде 6-8 грам меленого кава, Т. е. з 250-грамової пачки виходить 30-40 чашок напій. Витрата розчинного менша: 2-2,5 грама на порцію, але й середня упаковка має меншу вагу – 100 грам, Тобто виходить теж близько 40 порцій.
Залийте чисту питну воду до точки звуження турки. Поставте турку на плиту на середній вогонь (скажімо, 5 із 9). Чим довше варитиметься кава, тим щільніше буде текстура. Для невеликої турки на 100-150 мл рекомендую 2-4 хвилини, для 150-300 мл – 4-7 хвилин, але це вже справа смаку.