Рецепторів дотику та тиску (тактильної чутливості) в шкірі знаходиться приблизно 500 000. Це механорецептори, до яких відносяться як вільні нервові закінчення, що проникають в епідерміс та сприймають тиск, так і інкапсульовані (мають капсулу) закінчення.
Рецептори шкіри
- Тільця Пачіні – інкапсульовані рецептори тиску в округлій багатошаровій капсулі. …
- Тельця Мейснера – інкапсульовані рецептори тиску, що розташовані в дермі. …
- Тельця Меркеля – некапсульовані рецептори тиску. …
- Тільця Руффіні – інкапсульовані рецептори розтягування.
У людському організмі зафіксовано близько 8000 смакових рецепторів. Кожен має комплекс рецепторних клітин, які можуть виділити будь-який з п'яти основних смаків.