На 1 кг риби береться від 15-30 до 100 грамів солі, залежно від того, наскільки міцний посол необхідний. На дно посудини для засолювання висипається шар солі, далі щільно укладається риба. Під час укладання кожного шару риби можна додавати чорний перець горошком, лавровий лист, інші спеції за смаком.
Найкраще використовувати велику морську сіль, але вона, зазвичай, менш солона, ніж кам’яна або гранульована, тому її можна брати у співвідношенні з цукром 1:2 (1 частина цукру і 2 частини солі). Рибу натерти з усіх боків цукрово-сольовою сумішшю. За бажання можна додати мелений перець або кріп.
на 1 кг риби – сіль 2 ст. л., цукор 1 ст. л. (ложки без гірки, але трохи більше ніж “під ніж”) і десертна (неповна ст. л.).