Якщо денна потреба людини в енергії становить 2000 ккал, то в її меню має бути всього 250-300 грамів вуглеводів, при цьому кількість доданих цукрів (сумарно в самостійно приготовленій та купленій їжі) повинна становити менше 50 г на день*.
Деякі дієтологи рекомендують співвідношення 40% вуглеводів, 30% білків та 30% жирів для здорового зменшення маси тіла. Отже, щоб при дієті зі щоденним споживанням 1500 ккал отримати 40% калорій з вуглеводів (600 ккал) потрібно з'їсти 150 г вуглеводів на добу (з розрахунку 1 г вуглеводів – 4 ккал).
Добові норми білків, жирів та вуглеводів: 1,5-2 г білка на 1 кг ваги; 0,8-1,5 г жирів на 1 кг ваги; 2 г вуглеводів на 1 кг ваги.
Здоровій людині, що не худне, з нормальною вагою та середньоактивним способом життя необхідно споживати 3,5-4,5 г вуглеводів на кожен кілограм свого ваги. Людям, які ведуть активний спосіб життя або зайнятим тяжкою фізичною працею, необхідно більше вуглеводів, А людям, які ведуть малорухливий спосіб життя – менше.