Як роблять сир: весь процес сироваріння в короткому керівництві

Сир – один із найдавніших продуктів людства, секрети його виробництва передавалися з покоління до покоління. І хоча деякі технології змінилися з часом, основні етапи виробництва сиру залишилися незмінними.

Насамперед для виготовлення сиру необхідно підготувати молоко. Воно має бути якісним та свіжим, без сторонніх запахів та мікроорганізмів. Потім молоко нагрівають до певної температури і додають закваску, яка запускає процес ферментації та перетворює лактозу на молочний цукор. Після цього до молока додаються ферменти, які відповідають за згортання білка.

Коли молоко згортається, воно розрізається на сирні зерна. Потім зерна нагрівають, щоб видалити сироватку, що залишилася. Після виведення сироватки сирне зерно солять і перемішують. Потім воно міститься у форми, де відбувається остаточне округлення та надання сиру необхідної форми.

Стадія сироварінняОписТривалість
Одержання молокаМолоко збирають від тварин та переробляють для подальшої обробки.Різні терміни в залежності від тварини
ПастеризаціяМолоко нагрівають до високої температури для знищення бактерій та мікроорганізмів.5-15 хвилин
ЗаквашуванняДо кислого молока додають закваску, що містить бактерії молочного бродіння.Від 30 хвилин до 2 годин
ЗгортанняПід дією закваски молоко стає густим і утворює потік.1–2 години
Розрізання згусткуПотік розрізають на кубики для відділення сироватки.5-30 хвилин
Вилучення сироваткиСироватку відкачують або зливають для одержання сиру.10-20 хвилин
ФормуванняСир засипають у форми, щоб надати йому потрібної форми та компактності.5-10 хвилин
СолінняСир обвалюють у сіль для надання йому смаку та захисту від плісняви.Від кількох хвилин до кількох днів
ДозріванняСир витримують у спеціальних умовах, щоб він набрав потрібну консистенцію та смак.Від кількох днів до кількох років

Як робиться сир коротко?

Загальний принцип виготовлення сиру, як правило, однаковий: готується молоко, використовується сичужний фермент, збирається сирна маса, проціджується, розмішується, нагрівається; потім відбувається посолка та дозрівання сиру. У деякі сири додається пліснява або бактерії.

Чим роблять сир?

Як сировина використовується пастеризоване чи сире молоко корови, кози, вівці, буйвола чи кобили. Для згортання використовується сичужний фермент чи кислота. При дозріванні додають цвіль, мікроорганізми чи бактерії.

Що входить до складу сиру?

Основні інгредієнти, які входять до складу сиру – це молоко нормалізоване або пастеризоване, сіль, закваска та молокозгортаючий фермент. Молоко є основним та найважливішим інгредієнтом будь-якого сиру.

Related Post

Як зробити доріжку, що біжитьЯк зробити доріжку, що біжить

Чим можна замінити бігову доріжку в домашніх умовах? Також замінити біговий тренажер можна стрибками, випадами, вправами зі скакалкою. Важливо перед кожним тренуванням (незалежно від обраної програми) робити розминку та розтяжку.

Як дізнатися пін код за номером сім карти – детальна інструкціяЯк дізнатися пін код за номером сім карти – детальна інструкція

Зміст:1 Як дізнатися пін код від цієї карти?2 Як дізнатися пін код карти Київстар?3 Як дізнатися PIN і PUK сім карти водофон?4 Як дізнатися пін код сім карти МТС? Якщо