Малина неймовірно багата на вітаміни та мікроелементи. У ній містяться велика кількість вітамінів групи В, С, А, кремній, молібден, магній, марганець, кальцій, залізо, фосфор, натрій, хром, цинк. Крім того, у складі малини велика кількість антиоксидантів – флавоноїди, феноли, антоціани, каротиноїди.Aug 3, 2022
У сучасній народній медицині малину, її плоди, відвар листя, використовують як потогінний, протигарячковий, відхаркувальний засіб, у разі застуд, підвищення температури. Відвар листя також використовують у разі проносів, різних кровотеч. Відвар квіток малини рекомендують для вмивання в разі вугрів, запалень шкіри.
Плоди насичені вітамінами, антиоксидантами та мінералами. У листі малини містяться глікозиди, рослинні кислоти, дубильні речовини і вітамін С. У ягодах є фруктоза, камедь, пектин, залізо та антоціани. Плоди стимулюють потік крові, підтримують серце, зменшують запалення та протидіють інфекції.
Відома властивість цих ласощів розріджувати кров. Коли від згущення її піднімається тиск, то достатньо буває з’їсти жменьку цілющих ягід, і стан організму приходить у норму. Допомагає малина і за інших нездужань – знижує цукор у крові, відмінно справляється з набряками, кашлем, нежиттю.