Їхні ягоди містять небезпечний глікозид амігдалін, продуктом розщеплення якого є синильна кислота, що викликає отруєння та токсичне ураження мозку. Найчастіше отруєння відбувається при вживанні в їжу незрілих ягід чорної бузини або ягід червоної або трав'янистої бузини.
Протипоказання чорної бузини Чорні ягоди у сирому вигляді не вживайте! Вони викликають блювоту, а часом і тяжке отруєння. Крім цього, бузина протипоказана людям, які страждають на захворювання кишечника і шлунка. Використання рослини як сечогінне та проносне також протипоказано тим, що кого цукровий діабет.
Бузину вважали нечистою, небезпечною рослиною, бо її «насадив чорт» і тепер постійно живе під нею. Звідси – безліч заборон: не можна викопувати з коренем, викорчовувати бузину, Щоб не дратувати його, інакше це призведе до нещасть, хвороб і навіть смерті людини або відмінку худоби.
Ягоди бузини чорною рекомендується вживати при виразці кишечника, діабеті та хворобах нирок. Листя, плоди, квіти і кора мають потогінний ефект у народі їх застосовують при застуді, від кашлю, а також для загального зміцнення організму.