Риба є одним із найкорисніших продуктів у раціоні харчування людини. Її вживання не тільки приносить насолоду завдяки своєму неповторному смаку, а й сприяє підтримці та зміцненню здоров'я.
У рибі міститься багатий комплекс поживних речовин, необхідні нормальної роботи організму. По-перше, риба є відмінним джерелом високоякісного білка, необхідного для зростання та розвитку клітин. Вона містить усі вісім незамінних амінокислот, які організм сам не може синтезувати та отримує лише з їжі.
Крім білка, риба також багата на корисні жирні кислоти, у тому числі Омега-3. Вони відіграють важливу роль у підтримці здоров'я серцево-судинної системи, знижують рівень холестерину в крові та сприяють нормалізації артеріального тиску. Омега-3 жирні кислоти також мають протизапальну дію і можуть бути корисними при таких захворюваннях, як артрит та астма.
Вид риби | Білки | Жири | Вітаміни |
---|---|---|---|
Сьомга | 22 г | 13 г | A, B1, B2, B6, B12, E |
Форель | 20 г | 14 г | A, B1, B2, B6, B12, C, D, E |
Тунець | 30 г | 7 г | A, B1, B2, B6, B12, C, D, E |
Лосось | 25 г | 16 г | A, B1, B2, B6, B12, C, D, E |
Мінтай | 17 г | 1 г | A, B1, B2, B6, B12, C, D, E |
Більшість риби є джерелом вітамінів групи В, особливо тіаміну, рибофлавіну та піридоксину.
Які поживні речовини містяться в рибі?
У рибі міститься багато необхідних організму людини мінеральних елементів, серед яких переважає фосфор, кальцій, калій, натрій, магній, сірка. А також залізо, мідь, марганець, кобальт, цинк, молібден, йод, бром, фтор та інші елементи, що мають важливе значення для організму людини
Чому краще їсти рибу, ніж м'ясо?
Риба містить вітаміни А, В, С, D, Е, Н та РР. А також багата калієм, фосфором, магнієм, сіркою, натрієм, хлором, залізом, цинком, міддю та кобальтом. Якщо риба морська, до перерахованого вище додається ще й йод. Якісно склад м'яса схожий, там більше заліза, але кількість інших мікро-і макроелементів набагато нижча.
Як риба впливає організм людини?
Користь риби У рибі міститься багато нежирного високоякісного білка, жирні кислоти омега-3, вітаміни (зокрема, А, група B і D) та безліч мінералів — від кальцію та фосфору до цинку та йоду. Особливе місце у цьому списку займають жирні кислоти омега-3.