Якщо зловживати сочевицею, то, крім користі, вона може завдати і шкоди для здоров’я. У таких випадках можливе порушення травлення і розлад шлунка. До того ж сочевиця, як і інші бобові, посилює газоутворення. Тому вживати її потрібно в міру.
Регулярно додаючи в меню сочевицю, людина збагачує організм корисними вітамінами та мінералами. Наприклад, у червоній сочевиці багато міді, марганцю та заліза. У зеленій – вітаміну В9 і фолієвої кислоти. Інші вітаміни в ній також присутні, але в меншій кількості.
Сочевицю не можна вживати в їжу в сирому вигляді, оскільки це може спричинити отруєння. Сирий продукт містить токсичні речовини, які можна легко нейтралізувати вимочуванням бобів у воді або за будь-якої термічної обробки. Переваг у цієї крупи більше.