Дегустатор займається оцінкою якості та стану продукту, зіставленням його якостей з еталонними, консультаціями щодо сортів, купажів і домішок.
Дегустатор – це людина, яка від природи має здатність розрізняти найтонші нюанси смаку і запаху. За статистикою, природною здатністю до професійного дегустування володіють не більше 15% людей. Навчити чутливості не можна, але якщо здібності є, їх можна розвинути.
2. титестер, він же дегустатор чаю або чайний сомельє. Титестери працюють на виробництвах чаю і в компаніях імпортерах. Вони перевіряють якість продукції, яку відправляють і поставляють, складають нові купажі та розраховують рецептуру.
Дегустатор проводить органолептичну оцінку якості зразків продукції. Така оцінка складається з декількох стадій: зорове сприйняття, нюх, смаковий аналіз. Фахівець на око оцінює колір, прозорість, в’язкість і багато інших параметрів продукту.