ЩО ТАКЕ ДЕВ’ЯТИЧИННА ПРОСФОРА? перша частина Літургії, під час якої з хліба (у вигляді проскур) і вина готується речовина для Євхаристії. Патріарх Никон запровадив цей звичай у Руській Церкві в пам’ять про євангельське чудо множення хлібів, коли п’ятьма хлібами було насичено п’ять тисяч осіб (Мф 14:15-21).
Просфора
- Для звершення літургії використовується 5 великих просфор
- Агнічна просфора
- Богородична просфора
- Дев’ятичинна просфора
- Заздравна просфора
- Заупокійна просфора
Jun 14, 2016
προσφορά – “приношення”; мн. ч.: про́сфори) – богослужбовий літургійний хліб, який уживають у православ’ї для таїнства Євхаристії та для поминання під час Проскомидії живих і мертвих.
Зазвичай це робиться вранці, з молитвою, натщесерце. Існує навіть особлива молитва "На прийняття святої води і просфори ". Можна запивати її святою або звичайною водою. Якщо у вас є також антидор або богородична просфора, то спочатку потрібно скуштувати антидор, потім богородичну просфору, а тільки потім дев’ятичинну.