Буженина – традиційна святкова страва російської та української кухні: свинина або яловичина (рідше – баранина) з кульшового відрубу, запечена великим шматком.
Чим буженина відрізняється від шинки? Буженина – це свіжий окіст, запечений зі спеціями. Спочатку з окосту по можливості видаляють кістку. При цьому намагаються не робити багато надрізів, щоб зберегти м’якоть цілою.
Вибираємо м’ясо правильно Зазвичай буженину готують зі свинини. Для приготування потрібна соковита і м’яка частина туші, тому обирайте задню частину, ошийок або окіст. Можете взяти биток із кісточкою, але врахуйте, що він вийде сухуватим.
Яке м’ясо вибрати для домашньої буженини Можна взяти будь-яку частину свинячої туші – окіст, шию, лопатку, товстий філей. Наявність помірної кількості жиру додасть соковитості, але й пісний шматок цілком згодиться. У такий вибір якраз добре вписується окіст і шия – і розмір шматка ідеальний, і жиру помірно.