Його вживання має бути не більше трьох чашок на день. Справа в тому, що в зеленому листі містяться елементи, здатні викликати звикання, наче наркотик. А ще, при неправильному приготуванні чай може стати справжньою отрутою.
Не можна використовувати окріп, інакше напій віддаватиме неприємною гіркотою. Важливо правильно витримати двоетапний процес заварювання йєрба мате: спочатку заварювання набухає, а потім повністю заливається водою. Одну порцію заварювання можна, можливо використовувати до 7-9 разпросто доливаючи теплу воду в міру вживання напою.
Як і інші напої з кофеїном, чай, що обпалює мате є потенційно канцерогенним продуктом. Це небезпечно для ШКТ. При гіпертонії мате стоїть пити з тією ж обережністю, що й кава. Якщо випити багато, може підвищити тиск.
П'ють мате з калабаса, за допомогою спеціальної трубочки. Бомбіля, як вона називається, виготовлена з дерева або металу, має на кінці ситечко, що перешкоджає попаданню частинок заварки в рот. Вигнута чи пряма формою, бомбилля, впирається кінцем у дно калабаса і виключає можливість обпектися.