Гречку, перловку, пшеничну крупу – найкраще промивати у теплій воді. Це позбавить вас від гіркоти та неприємного присмаку. Рис і пшоно промивайте в холодній воді. Як радять кулінари для кращого результату воду потрібно змінити 6-8 разів.
Дрібну крупу (наприклад, пшоно та гречку) перед варінням Достатньо замочити хоча б на 15 хвилин. Тверду велику крупу (Наприклад, перлову або коричневий рис) краще замочити на ніч. Взагалі дієтологи радять ніколи не вживати без попереднього замочування крупи, що містять глютен, – овес, жито, ячмінь, пшеницю
Кус-кус (пшеничний продукт із крупинками до 1 мм) теж не слід мити та замочувати. Достатньо просто перебрати та видалити домішки. Також не передбачено промивання для кукурудзяної та ячної крупи. Вони просто очищаються від сміття за допомогою сита чи вручну.
Промиванні піддається практично вся крупаале є винятки. Крупи промивають вручну виходячи з таких пропорцій: на 1 кг зерна приблизно 2,5-3,5 л води. Ретельно очищати зерно потрібно доти, доки зливна вода не буде прозорою – це показник того, що крупа готова до подальшої термічної обробки.