За шкалою Сковілла халапеньйо має рейтинг від 1000 до 20 000 балів і є середньогострим. Порівняно з іншими перцями чилі гострота варіює від середньої до високої і залежить від умов вирощування, зберігання та приготування.
Перець халапеньо Халапеньо набирає від 2500 до 8000 балів за пекучістю. Для порівняння: у звичайного чилі від 30000 до 50000, а найгостріший у світі перець сорту “Скорпі он Трінідада” набрав понад мільйон! Смак халапеньо – пряний, трохи трав’янистий, що створює в роті відчуття приємної теплоти.
Маринований перець халапеньо зберігається в закритих скляних і бляшаних банках, термін придатності – від 1 до 2 років. Після відкриття упаковки перець краще перекласти в керамічну або скляну тару і тримати в холодильнику не більше 4 тижнів.