Виділяють три групи терморецепторів: · Поверхневі терморецептори, розташовані в товщі шкіри; · Терморецептори, локалізовані в стінках кровоносних судин; · Терморецептори ЦНС, розташовані в гіпоталамусі, мозочку, ретикулярній формації стовбура мозку та в спинному мозку.
Терморецептори чутливі до змін температури шкіри. Існують два типи шкірних терморецепторів: холодові та теплові.
Холодові рецептори розташовуються під епідермісом на глибині 0,17 мм від поверхні шкіри, всього їх близько 250 тис. Теплові рецептори залягають глибше – на відстані 0,3 мм від поверхні шкіри у верхньому та нижньому шарах власне шкіри та слизової оболонки. Їх менше, ніж холодових – близько 30 тис.
Нарешті 2010 року їм вдалося визначити і цей рецептор. У нашому організмі є близько 8000 смакових рецепторів. Кожен містить комплекс рецепторних клітин, які можуть виділити будь-який з п'яти основних смаків.