Окунь вважається дієтичною стравою. Під час заморожування філе окуня зберігає смакові якості протягом 3-4 місяців (за температур и-18°C). Окунь дуже корисний для здоров’я шкіри і слизових оболонок, нервової та травної системи, регулює цукор у крові, відмінний антиоксидант.
Морський окунь є хорошим джерелом протеїнів, дуже корисний для мозку. Завдяки вмісту вітаміну B12 м’ясо морського окуня сприяє синтезу ДНК, мієліну, є антиоксидантом, бере участь у метаболізмі жирів, підвищує споживання кисню клітинами за гострої та хронічної гіпоксії.
Протипоказання та можлива шкода Як і інші види риб, окунь може викликати в людини алергічні реакції. М’ясо у нього напрочуд смачне, але ця риба рясніє гострими променями і шипами. Крім того, луска в окуня дуже щільна, тому його іноді обробляють без чищення, видаляючи тільки нутрощі.
Окунь може вживатися в смаженому, вареному, копченому, печеному і в’яленому вигляді. Окунь також використовується для приготування рибних консервів і філе. Окунь вважається дієтичною стравою, енергетична цінність 100 г м’яса окуня – 82 ккал.